Aan de slag met Evernote voor:

Introductie

Onthoud alles

Welkom! Evernote is de gemakkelijke en krachtige manier om alles te onthouden, van levenslange herinneringen en belangrijke informatie tot dagelijkse herinneringen en taaklijstjes.

Alles wat je in jouw Evernote-account opslaat, wordt automatisch gesynchroniseerd tussen al jouw apparaten. Daardoor kan je overal waar je over Evernote beschikt gemakkelijk jouw notities vastleggen, doorbladeren, doorzoeken en bewerken, zoals op smartphones, tablets en computers en op het internet.

In deze handleiding maak je kennis met de basisprincipes van Evernote, zoals hoe je notities kunt aanmaken, beheren, synchroniseren, doorzoeken en delen.

Volgende

Ontdek hoe je door Evernote kunt navigeren.

Navigatie

Startscherm

Vanuit het startscherm kan je via het nieuwe venster 'Snelnotities' razendsnel nieuwe notities maken. Ook kan je alles in jouw Evernote-account doorzoeken op notitieboek, locatie en meer.

 • Snelnotities
 • Aankondigingen
 • Snelkoppelingen
 • Notities
 • Notitieboeken
 • Labels

Pas je startscherm aan

Je kunt jouw startscherm aanpassen aan jouw stijl en behoeften. Kies uit drie kleurenthema's: licht, donker en klassiek groen. Je kunt ook vensters en informatie toevoegen en verbergen. Tik gewoon op het tandwieltje 'Instellingen' om te beginnen.

Snelnotities

Vanuit dit venster kan je eenvoudig op vijf verschillende manieren nieuwe notities maken:

 • Type wat tekst
 • Door een bestaande foto op jouw toestel te selecteren
 • Door een foto te maken
 • Door een herinnering en waarschuwingen te maken
 • Door een lijst met opsommingstekens te maken
 • Door een checklist te maken
Snelnotities

Aankondigingen

Nieuws over productupdates, aanstaande evenementen, tips voor Evernote en meer.

Aankondigingen

Sneltoetsen

Een lijst met links naar notities waar je snel toegang toe wil. Je kunt deze lijst zelf aanpassen.

Sneltoetsen

Notities

Toont alle notities in jouw Evernote-account. De meest recent bijgewerkte notities worden bovenaan getoond.

Evernote Business-gebruikers zien twee verschillende soorten notities:

 • Persoonlijke notities
 • Zakelijke notities
Notities

Notitieboeken

Toont alle notitieboeken en notitieboekstapels in jouq Evernote-account. Tik op een notitieboek om de notities die het bevat te bekijken.

Notitieboeken

Labels

Bekijk een te sorteren lijst met alle labels die nu in jouw Evernote-account worden gebruikt. Tik op een label om alle daaraan gerelateerde notities te bekijken.

Business-gebruikers beschikken over twee mogelijkheden:

 • Persoonlijke labels
 • Zakelijke labels
Labels

Volgende

Tijd om je eerste notitie te maken!

Maak & bewerk een notitie

Een Evernote-notitie kan talloze verschillende soorten inhoud bevatten, waaronder tekst, afbeeldingen, bestanden, audiobestanden, geknipte websites en meer. Wanneer je een notitie hebt gemaakt, wordt deze automatisch opgeslagen in Evernote en gesynchroniseerd op al jouw toestellen. Alle notities zijn doorzoekbaar, zodat je ze eenvoudig terug kunt vinden wanneer jij ze nodig hebt. Evernote zoekt zelfs naar getypte en handgeschreven teksten in afbeeldingen in bijlagen.

1. Het venster 'Snelnotitie' gebruiken

Knoppen in het venster 'Snelnotitie'

Het venster 'Snelnotitie' biedt je verschillende mogelijkheden om snel een nieuwe notitie te maken:

 • Create Note buttonType tekst: tik om een nieuwe tekstnotitie te maken.ap to create a new text note.
 • Knop 'Foto maken'Foto of document vastleggen: gebruik deze functie om een foto of document via de normale camera of camera aan de voorzijde van jouw toestel vast te leggen. Je kunt de volgende typen aan een notitie toevoegen:
  • Eén of meerdere foto's
  • Een pagina uit een Evernote Smart Notebook
  • Een pagina uit een gewoon papieren notitieboek
  • Ontvangstbewijzen
  • Visitekaartjes
  Alle foto's of documenten die je vastgelegd hebt, worden aan een nieuwe notitie toegevoegd. Je kunt deze notitie later bewerken.
 • Select from Camera Roll buttonEen bestaande foto toevoegen: voeg een bestaande foto uit de filmrol van jouw toestel toe
 • Create ReminderHerinnering maken: maak een herinnering. Je kunt zelf een melding instellen, zodat je op een bepaalde dag en op een bepaald tijdstip een waarschuwing ontvangt.
 • Create Bulleted ListLijst met opsommingstekens maken: hiermee maak je een lijst. Je kunt zelf kiezen uit een lijst met opsommingstekens, een genummerde lijst of een checklist.

2. Via het venster 'Notities' of 'Notitieboeken'

Ga als volgt te werk om een nieuwe notitie te maken het venster 'Notities' of 'Notitieboeken':

Venster met knop 'Nieuwe notitie'
 1. Open de notitielijst. Tik hiervoor op het venster Notities of op het venster Notitieboeken in het startscherm. Je kunt ook op de recente notitieboeken in het venster Notitieboeken tikken. Gebruikers van Evernote Business kunnen een nieuwe notitie maken en deze aan hun persoonlijke notitieboek of zakelijke notitieboek toevoegen. Tik op het venster Persoonlijke notitieboeken om een nieuwe notitie aan een persoonlijk notitieboek toe te voegen of tik op het venster Zakelijke notitieboeken om een nieuwe notitie aan een zakelijk notitieboek toe te voegen.
 2. Tik op de knop Add Note buttonin de rechter bovenhoek van de notitielijst. Er wordt een nieuwe lege notitie geopend in de notitiebewerker

Bijlagen toevoegen

Je kunt bijna alles aan een notitie toevoegen. Wat dacht je van een bestand, afbeelding of audiobestand? Tik in de notitiebewerker op de knop met de paperclip om een bijlage toe te voegen.

Bijlageopties

Bijlageopties

 • Pictogram Nieuwe fotoCamera: tik om de camera van jouw toestel te activeren en om op de gewone wijze een foto te maken. Nadat je een foto hebt gemaakt, wordt deze aan de notitie gekoppeld. Je wordt vervolgens teruggestuurd naar de notitiebewerker
 • Pictogram 'Documentcamera'Documentcamera: tik om de camera van jouw toestel te activeren en om op de gewone wijze een foto van een afbeelding of document te maken. Nadat je een foto hebt gemaakt, wordt deze aan de notitie gekoppeld. Je wordt vervolgens teruggestuurd naar de notitiebewerker
 • Icoon nieuwe foto uit filmrolOpgeslagen foto: tik om de filmrol van jouw toestel te openen en selecteer vervolgens een bestaande foto die je wil toevoegen
 • Pictogram Nieuwe audioAudio: tik om een nieuwe audioclip op te nemen. Wanneer je jouw audioclip hebt opgenomen, wordt deze aan de notitie toegevoegd en wordt je teruggestuurd naar de notitiebewerker

Tekst opmaken

Gebruik één van de volgende hulpmiddelen op dezelfde wijze als in een normale tekstverwerker om tekst in een notitie op te maken:

Werkbalk opmaken op iPad

Opmaakmogelijkheden

 1. Tekststijlgereedschappen: tik om de tekststijl te wijzigen, zoals vetgedrukt maken, cursiveren, onderstrepen, doorhalen en markeren
 2. Gereedschappen voor alinea's/vereenvoudigd opmaken: selecteer een tekstblok, tik op het pictogram aan de linkerkant en tik vervolgens op één van de opties om vooraf vastgestelde opmaakinstellingen toe te passen of tik op het pictogram aan de rechterkant en tik vervolgens op één van de opties om de tekstopmaak te vereenvoudigen
 3. Lijstgereedschappen: tik om een lijst met opsommingstekens of een genummerde lijst te maken of om een checkbox toe te voegen
 4. Inspringgereedschap: tik om de huidige tekstregel in te laten springen
 5. Ongedaan maken en Opnieuw: tik om de vorige bewerking ongedaan te maken of om deze opnieuw uit te voeren. Op de iPhone kan je jouw toestel heen en weer schudden om deze acties uit te voeren.

Notitiegegevens wijzigen

Notitie informatie

Tik op meer... onder de titel van een bepaalde notitie om de informatie over de betreffende notitie te bewerken. Je kunt de locatiegegevens van de notitie, de labels en het notitieboek waarin de notitie is opgeslagen wijzigen.

Notitie informatie

Herinneringen gebruiken

Herinneringen vormen een geweldig middel om notities met tijdgevoelige informatie in de gaten te houden en om taken te beheren.

Een herinnering instellen

Ga als volgt te werk om een herinnering voor een notitie in te stellen:

 1. Selecteer in de notitielijst een notitie en klik op de knop Herinnering in de rechterbovenhoek van de notitiebewerker. Tik op Gereed wanneer het vak 'Herinnering toegevoegd' verschijnt. Jouw herinnering verschijnt nu in de lijst met herinneringen. Hier kan je herinneringen sorteren, ordenen, bewerken en meer. Notities met herinneringen worden in de notitielijst getoond met een klokje.
 2. Tik in de notitielijst op de knop Herinnering om alle beschikbare herinneringen te bekijken.

Alarmen en e-mails voor herinneringen inschakelen

Je kunt op twee verschillende manieren worden gewaarschuwd wanneer een herinnering vervalt:

 1. Via pop-upmeldingen: alarmen worden als een pop-upvenster op jouw toestel getoond. Je kunt het alarm vervolgens verwijderen of openen om de notitie te bekijken.
 2. E-mailmeldingen: je kunt er ook voor kiezen om een e-mail te ontvangen op de dag waarop de geplande herinnering vervalt.

Om de verschillende voorkeuren voor herinneringen, zoals het configureren van e-mailmeldingen en tijdzones, in te stellen, moet je op jouw accountnaam (bovenin het startscherm) tikken. Ga vervolgens naar de accountinstellingen en tik op Instellingen voor herinneringen onder Algemene instellingen.

Herinneringen bekijken, bewerken en beheren

Je kunt jouw herinneringen op verschillende manieren bewerken en beheren. Hieronder vind je een overzicht van een aantal manieren waarop je herinneringen kunt beheren:

 1. Open de notitielijst en tik op de knop Herinnering om een lijst met herinneringen te bekijken. Er wordt een getal naast het pictogram getoond: dit getal geeft aan hoeveel herinneringen je hebt gemaakt.
 2. Tik in de lijst met herinneringen op een herinnering, veeg de herinnering naar links en tik op de checkbox om de herinnering als voltooid te markeren.
 3. Om een herinnering te annuleren of om de datum te wijzigen of te verwijderen, moet je de notitie in de notitiebewerker openen en op het icoon Herinnering in de rechterbovenhoek van de notitie te tikken. Selecteer vervolgens de relevante optie: Herinnering wissen, Datum wijzigen of Datum verwijderen.
 4. Tik in de rechterbovenhoek op Bewerken om de herinneringen in jouw lijst opnieuw te rangschikken. Sleep de herinneringen vervolgens omhoog en omlaag en tik op Gereed om jouw instellingen op te slaan.

Een notitie verwijderen

Ga als volgt te werk om een notitie te verwijderen:

 1. Bekijk jouw notities als miniatuurweergaven of snippers in de notitielijst.
 2. Veeg op een notitie naar links om het prullenbakpictogram Trash icon weer te geven.
 3. Tik op het prullenbakpictogram op de notitie die je wil verwijderen. De notitie wordt naar jouw prullenbak verplaatst
 4. Je kunt de prullenbak legen door het Prullenbaknotitieboek te openen en over een notitie naar links te vegen. De notitie wordt vervolgens helemaal uit jouw account verwijderd. Je kunt de notitie ook herstellen en terugplaatsen in jouw notitieboeken.

Volgende

Voeg annotaties toe aan afbeeldingen en pdf-bestanden Evernote

Voeg annotaties toe aan inhoud

Evernote biedt je alle hulpmiddelen die jij nodig hebt om jouw ideeën visueel te communiceren, om feedback te geven en om samen te werken met vrienden en collega's. Voeg eenvoudig annotaties toe aan afbeeldingen en pdf-bestanden door lijnen, vormen, pijlen en meer toe te voegen.

Voeg annotaties toe aan elke willekeurige afbeelding in Evernote

Voorbeeldannotaties op een afbeelding

Premium-gebruikers kunnen annotaties toevoegen aan pdf-bestanden en een overzicht opnemen

Voorbeeldannotaties in een pdf-bestand

Evernote Premium downloaden

Start met het toevoegen van annotaties

Images

Tik op een afbeelding in een notitie om deze te openen en selecteer vervolgens de knop Annotaties toevoegen .

PDFs

Tik op een pdf-bestand in een notitie om deze te openen en selecteer vervolgens de knop Annotaties toevoegen .

Annotatiegereedschap gebruiken

Voeg lijnen en vormen toePijlgereedschap

Gebruik het gereedschap 'Pijlen' om een exacte locatie of een voorwerp op een afbeelding of in een pdf-bestand aan te wijzen:

 1. Selecteer het gereedschap Pijlen
 2. Sleep het hulpmiddel naar de plek op de afbeelding waarnaar je de pijl wil laten wijzen. De pijl zal wijzen en uittrekken in de richting waarin je hem sleept.
Voeg pijlen toe

Pictogram voor lijn- en vormgereedschappenLijn- en vormgereedschappen

Gebruik de gereedschappen voor Lijnen en vormen om aandacht te vragen voor specifieke gebieden.

Opties voor lijn- en vormgereedschappen

Ga als volgt te werk om annotaties met lijnen en vormen aan afbeeldingen of pdf-bestanden toe te voegen:

 1. Selecteer het pictogram Lijnen en vormen om alle beschikbare vormen te tonen.
 2. Selecteer het icoon voor de vorm die je wil gebruiken (lijn, cirkel en vierkant/rechthoek).
 3. Houdt deze ingedrukt en sleep deze over het gebied van de afbeelding waar je wil dat de vorm moet komen
Lijnen en vormen

Pictogram hulpmiddel TekstTekst gereedschap

Gebruik het gereedschap Tekst om tekst aan je afbeelding of pdf-bestand toe te voegen:

 1. Selecteer het Tekstgereedschap
 2. Klik op de plaats waar je de tekst wil plaatsen. Er wordt een cursor getoond.
 3. Voer de tekst in die je op de afbeelding wil tonen
 4. Selecteer de tekst die je wil bewerken om de schuifbalk met opties te tonen of klik op de tekst in het tekstvak om de tekst of tekstopmaak te wijzigen
 5. Gebruik de schuifbalk om te kiezen uit platte of omlijnde tekst.
Tekst gereedschap

Pen en markeerstift

Gebruik de Pen om tekeningen te maken met digitale inkt. Met de Markeerstift kan je een transparante laag aan je afbeelding toevoegen.

Opties voor de pen en markeerstift

Ga als volgt te werk om op jouw afbeelding te tekenen en om markeringen aan jouw afbeelding toe te voegen:

 1. Selecteer het pictogram Pen en markeerstift om de beschikbare gereedschappen te tonen.
 2. Selecteer het icoon Pen om te tekenen. Wanneer je de Markeerstift selecteert, kan je belangrijke items markeren met transparante inkt.
 3. Klik met een willekeurig hulpmiddel op de afbeelding en houd het hulpmiddel ingedrukt om met digitale inkt te tekenen.

Pictogram StempelgereedschapStempel

Gebruik Stempels om snel visuele feedback op delen van een afbeelding te geven. Op deze manier kan je anderen snel laten weten welke aspecten van de afbeelding je wel en niet mooi vindt en over welke delen van de afbeelding je meer informatie wil hebben. Je kunt ook korte teksten aan stempels toevoegen.

Opties voor stempels

Voeg een stempel toe:

 1. Klik op het pictogram Stempel. Er wordt een menu met beschikbare stempels getoond.
 2. Klik op de Stempel die je wil gebruiken.
 3. Klik op een willekeurige plaats op de afbeelding of op de pdf-pagina om de stempel toe te voegen.
Stempels toevoegen

 

Voeg tekst aan een stempel toe:

 1. Klik op de stempel waar je de tekst aan wil toevoegen. De bewerkmogelijkheden voor de Stempel worden rondom de Stempel getoond.
 2. Selecteer het pictogram Tekst bij stempels. Dit pictogram is voorzien van de letter "a". Wanneer je op het pictogram getikt hebt, verandert het pictogram in een tekstvak.
 3. Begin te typen om tekst aan de stempel toe te voegen. Je kunt maximaal 16 tekens toevoegen.

 

Voeg tekst toe aan de stempel

 

Voeg een pijl aan een stempel toe:

 1. Selecteer de stempel waar je de pijl aan wil toevoegen. De bewerkmogelijkheden voor de stempel worden rondom de stempel getoond.
 2. Selecteer het pictogram +. Het pictogram + verandert in een vast, blauw ankerpunt en er verschijnt een pijl links van de stempel.
 3. Klik en houd het blauwe ankerpunt ingedrukt en verplaats je vinger daarna om de pijl naar een andere kant van de stempel te verplaatsen.

 

Voeg pijlen toe aan stempels

Pixel-gereedschapPixel-gereedschap

(alleen beschikbaar voor afbeeldingen)

Gebruik 'Pixeleren' om delen op afbeeldingen, zoals gezichten of persoonlijke gegevens, die je niet wil delen, te vervagen:

 1. Tik op het pictogram Pixeleren
 2. Houdt deze ingedrukt en sleep het over het gebied dat je wil pixeleren.
In pixels omzetten

Opties voor kleuren en lijnen

Kies een kleur voor je tekst-, pijl- en vormmarkeringen.

Opties voor kleuren

Kies een lijndikte voor je tekst-, pijl- en vormmarkeringen.

Opties voor diktes

Meer opties voor bewerken

Naast de annotatiegereedschappen biedt Evernote nog andere manieren waarop je de algehele opmaak van jouw afbeeldingen en pdf-bestanden kunt wijzigen. Je kunt deze opties openen in de Annotatieweergave. Selecteer het icoon Documentopties rechtsboven in het venster.

Je vindt hier de volgende opties:

 • Annotaties verwijderen: selecteer Annotaties verwijderen in het menu 'Documentopties' om alle annotaties op een bepaalde afbeelding of in het betreffende pdf-bestand te verwijderen. In pdf-bestanden worden de annotaties op alle pagina's verwijderd.
 • Bijsnijden: selecteer Bijsnijden om een deel van de afbeelding te selecteren en op te slaan in een notitie.
 • Draaien: draait de huidige afbeelding 90 graden naar rechts of links.

Annotatieoverzicht opnemen

Annotatieoverzicht

Biedt je vrienden en collega's de mogelijkheid om sneller al jouw annotaties in een pdf-bestand door te nemen: voeg voorin het pdf-bestand een annotatieoverzicht toe.

Dit annotatieoverzicht toont de volgende gegevens en wordt in de Notitiebewerker weergegeven:

 • Aantal opmerkingen: een overzicht van het aantal keren dat elke opmaak aan een document wordt toegevoegd
  Annotation summary count
 • Overzicht met uittreksel: uitgeknipte delen van een pdf-bestand die precies aangeven waar de opmaak op een bepaalde pagina aanwezig is. Op deze manier kunnen anderen snel jouw ideeën en opmerkingen doornemen en raadplegen zonder dat ze het hele document moeten doorspitten.

  Annotation Summary

Selecteer gewoon Annotatieoverzicht opnemen in het menu 'Documentopties' om een annotatieoverzicht op te nemen.

Volgende

Je hebt jouw notitie gemaakt. Laten we hem nu synchroniseren, zodat hij op al jouw toestellen beschikbaar is

Notities synchroniseren

afbeelding synchroniseren

De synchronisatie zorgt ervoor dat alle inhoud van jouw Evernote-account bekeken, bewerkt en doorzocht kan worden op alle plekken waar jij over Evernote beschikt, zoals smartphones, tablets, computers en internet.

Automatisch synchroniseren

Evernote houdt jouw notities zelfs up-to-date wanneer de app niet actief is. Wanneer je notities bewerkt en synchroniseert op jouw pc, zie je deze wijzigingen onmiddellijk wanneer je jouw iOS-toestel opent. Wanneer je gebruik maakt van Evernote Premium of Evernote Business, worden jouw notities op de achtergrond bijgewerkt wanneer er een internetverbinding beschikbaar is. Daardoor beschik je altijd over de meest recente versies wanneer je Evernote offline opent.

Gebruikers met beperkt mobiel dataverbruik voor hun mobiele toestel kunnen ervoor kiezen om alleen te synchroniseren wanneer hun apparaat verbinding heeft gemaakt met een wifinetwerk. Tik hiervoor in het startscherm op het pictogram accountinformatie en schuif de schuifbalk Alleen synchroniseren met wifi onder Instellingen. Je schakelt synchronisatie wanneer het apparaat gebruik maakt van jouw mobiele dataverbinding nu uit.

Handmatig synchroniseren

Je kunt jouw Evernote-account op elk moment synchroniseren via de accountinstellingen. Handmatig synchroniseren is nuttig wanneer je onmiddellijk toegang wil tot inhoud die op een andere apparaat, zoals een pc, werd aangemaakt.

afbeelding synchroniseren

Volgende

Evernote zorgt dat jij gemakkelijk door jouw notities kunt bladeren. Laten we eens kijken naar de verschillende beschikbare mogelijkheden

Blader door notities

Je kunt eenvoudig door notities bladeren per notitie, notitieboek of label door op één van de weergaves in het Startscherm te tikken.

Tik op het Evernote iconEvernote-pictogram in de linker bovenhoek van het scherm om een weergave te sluiten en terug te keren naar het Startscherm.

Alle notities

Tik in het startscherm op het venster Notities om door alle notities in jouw Evernote-account te bladeren. Tik op Sorteren om de notities in een verticale lijst (als snippers) of in een raster (als kaarten) weer te geven. Je kunt de notities vervolgens sorteren op de datum waarop ze werden bijgewerkt of aangemaakt of in alfabetische volgorde van de notitietitel.

Evernote Business-gebruikers zien hun notities opgedeeld in twee categorieën: persoonlijke notities en zakelijke notities. Beide categorieën zijn rechtstreeks toegankelijk vanuit het startscherm.

Notitie Lijst
Notitie Lijst

Notitieboeken

Tik in het startscherm op het venster Notitieboeken om alle notitieboeken in jouw Evernote-account te bekijken. Selecteer vervolgens een notitieboek in de notitieboeklijst.

We geven graag wat extra informatie over hoe de notitieboeklijst is gerangschikt:

 • De notitieboeklijst toont de naam van het notitieboek en het aantal notities dat het bevat
 • Notitieboeken die je met anderen hebt gedeeld, worden voorzien van het pictogram Gedeeld notitieboek. Notitieboeken die door anderen zijn gedeeld en waar jij lid van bent, bevatten de Evernote-gebruikersnaam van de eigenaar.
  Bij Evernote Business-gebruikers worden zakelijke notitieboeken die met hen zijn gedeeld, getoond met de naam van het Evernote Business-account.
 • Notitieboeken kunnen gegroepeerd en geordend worden in stapels. Deze worden in de lijst getoond met een vetgedrukte naam. Selecteer een notitieboekstapel in de notitieboeklijst om alle notitieboeken in de stapel te bekijken.
Notitieboeklijst

Labels

Tik in het Startscherm op het venster Labels om alle labels in jouw Evernote-account te zien. De Labellijst wordt getoond.

Evernote Business-gebruikers zien hun labels opgedeeld in twee categorieën: persoonlijke labels en zakelijke labels. Beide categorieën zijn rechtstreeks toegankelijk vanuit het startscherm.

Selecteer een label om de daaraan gerelateerde notities in de Notitielijst te bekijken.

Labellijst

Sneltoetsen

Je kunt voor iedere notitie een snelkoppeling maken, zodat je snel toegang hebt tot de meest frequent geopende notities.

Tik in het startscherm op het venster Snelkoppelingen om alle notities waaraan je snelkoppelingen hebt toegewezen weer te geven.

Volgende

Er zijn talloze manieren om je notities te ordenen, zodat je ze eenvoudiger kan doorbladeren of doorzoeken.

Orden notities

Evernote biedt je veel manieren om jouw notities te ordenen, zodat je ze kan doorbladeren, doorzoeken en onthouden op de manier waarop dat het beste voor jou werkt.

Notitieboeken

Notitieboeken zijn de meest gebruikte manier om in Evernote notities te ordenen en worden algemeen gebruikt om notities volgens categorie, locatie of doel te scheiden. Je kunt bijvoorbeeld één notitieboek maken met de naam 'Werknotities'en één met de naam 'Persoonlijke notities' om deze types notities gescheiden te houden en gemakkelijker te kunnen zoeken.

Gedeelde notitieboeken kunnen ook worden gebruikt om anderen selectief toe te staan de inhoud van jouw notitieboeken te bekijken en te bewerken.

Een nieuw notitieboek maken

Ga als volgt te werk om een nieuw notitieboek in Evernote te maken:

 1. Tik in het startscherm op het venster Notitieboeken om de notitieboeklijst te openen
 2. Tik in de notitieboeklijst op Bewerken
 3. Tik op Nieuw notitieboek, bovenaan de notitieboeklijst
 4. Voer een naam voor je nieuwe notitieboek in en tik op Gereed. Je kunt nu direct notities aan jouw nieuwe notitieboek toevoegen.
  Evernote Business-gebruikers kunnen aangeven of nieuwe notitieboeken 'Persoonlijk' of 'Zakelijk' zijn
Labellijst

Notities aan een Notitieboek toevoegen

Standaard worden alle nieuwe notities opgeslagen in het standaardnotitieboek in jouw Evernote-account. Wanneer je een nieuwe notitie in een bepaald notitieboek wil maken, kan je in de notitieboeklijst het notitieboek selecteren waaraan je de nieuwe notitie wil toevoegen. Tik daarna op de knop Nieuwe notitie New Note icon.

Een notitieboek verwijderen

Let op: wanneer een notitieboek wordt verwijderd, worden alle notities uit dit notitieboek verplaatst naar de prullenbak.

Ga als volgt te werk om een notitieboek of notitieboekstapel te verwijderen:

 1. Tik in het startscherm op het venster Notitieboeken om de notitieboeklijst te openen
 2. Tik bovenin de notitieboeklijst op Bewerken Edit Notebook icon
 3. Tik op de knop Bewerken Edit Notebook icon, naast het notitieboek of de notitieboekstapel die je wil verwijderen
 4. Tik op Annuleren of Verwijder wanneer je gevraagd wordt om het geselecteerde notitieboek of de geselecteerde notitieboekstapel te verwijderen

Wanneer je op de knop Bewerken Edit Notebook icon naast een geselecteerde gedeeld notitieboek tik, kan je het notitieboek uit jouw Evernote-account verwijderen

Het bewuste notitieboek of de notitieboekstapel wordt verwijderd en alle notities worden naar de prullenbak verplaatst. Let op: je kunt deze actie niet ongedaan maken.

Labels

Met labels kan je sleutelwoorden aan notities toevoegen, waardoor je de vindbaarheid van de notities verbetert. Je kunt één of meer labels aan een notitie toevoegen. We zien vaak dat labels categorieën, mensen, herinneringen of locaties bevatten.

Tik in het startscherm op het venster om Labels om alle labels in jouw Evernote-account te bekijken

Evernote Business-gebruikers zien specifieke labeloverzichten voor persoonlijke en zakelijke labels. Tik in het startscherm op de relevante lijst om deze te bewerken of te beheren.

Labels aanmaken of aan een notitie toevoegen

Ga als volgt te werk om een label aan een notitie toe te voegen:

 1. Open een nieuwe of bestaande notitie
 2. Tik op meer... in de linkerbovenhoek van de notitiebewerker, onder de titel van de notitie
 3. Tik op Label toevoegen en voer een labelnaam in. Er worden bestaande labels met dezelfde beginletter(s) getoond. Je kunt op deze labels klikken om ze te selecteren. Je kunt ook een nieuw label invoeren
 4. Tik ergens buiten de lijst met labels om terug te keren naar de notitiebewerker
 5. Tik op Gereed wanneer je klaar bent met het toevoegen en bewerken van jouw labels

Sneltoetsen

Met snelkoppelingen kan je gemakkelijk een lijst met regelmatig gebruikte notities, notitieboeken, labels en stapels maken.

N.B.: u kunt alleen een notitie aan snelkoppelingen toevoegen op iOS-toestellen.

Ga als volgt te werk om een snelkoppeling aan een notitie toe te wijzen:

 1. Tik op de notitie die je als Favoriet wil markeren om deze te openen in de Notitiebewerker
 2. Tik op het sterpictogram Favorite iconSnelkoppelingen in de rechterbovenhoek van de notitiebewerker. Er verschijnt een groene ster Favorite icon selected die aangeeft dat de notitie als snelkoppeling is toegevoegd. De snelkoppeling verschijnt in het venster Snelkoppelingen in het startscherm
 3. Tik op de knop Gereed om jouw notitie op te slaan
 4. Tik in het startscherm, in het venster Snelkoppelingen op Weergeven om alle snelkoppelingen te bekijken

Volgende

Ontdek hoe de krachtige zoekfunctie van Evernote het eenvoudig maakt om je notities te vinden

Notities zoeken

Alles in Evernote is doorzoekbaar, inclusief de inhoud van notities, labels en bijlagen. Evernote zoekt zelfs naar getypte en handgeschreven tekst in bijgesloten afbeeldingen.

Zoeken op iPad en iPhone

Open één van de weergaves van het Startscherm en voer in het Zoekveld, rechts bovenin het scherm tekst in om te zoeken in jouw Evernote-account. Evernote voor iPhone, iPad en iPod Touch zoekt alleen in de huidige context. Dit betekent dat je het Zoekveld in de juiste weergave moet openen voor de inhoud waarnaar je wil zoeken. Wil je bijvoorbeeld zoeken in notities, gebruik dan het Zoekveld in de Alle notities-weergave.

Zoeken in documenten & PDF-bestanden (Evernote Premium-functie)

Abonnees van Evernote Premium en Evernote Business kunnen ook zoeken naar getypte en handgeschreven teksten in de volgende bijlagen:

 • Gescande PDF-bestanden
 • Documenten (Microsoft Office en iWork)
 • Werkbladen (Microsoft Office en iWork)
 • Presentaties (Microsoft Office en iWork)

Leer meer over deze en andere geweldige functies van Evernote Premium en Evernote Business.

Volgende

Laten we nu eens kijken naar alle manieren waarop je in Evernote vastgelegde herinneringen kunt delen

Deel notities

Evernote is meer dan een hulpmiddel voor het onthouden van alles. Het is tevens een geweldig middel om de informatie en herinneringen die jij vastlegt met anderen te delen en om samen te werken.

Gedeelde notities

Gedeelde notities

Ga als volgt te werk om een notitie te delen:

 1. Tik in het Startscherm op Alle notities-weergave of tik op een notitieboek in de Notitieboekenweergave om de Notitielijst te openen
 2. Tik op een notitie in de Notitielijst om deze te openen. De notitiebewerker wordt getoond
 3. Tik op het pictogram Share iconDelen en maak een keuze uit de volgende opties:
  • Bericht: tik om een Openbare URL te versturen via de Berichtenapp voor jouw iPhone, iPad of iPod Touch.
  • Twitter: tik om een Openbare URL van de notitie te twitteren. Je wordt doorgestuurd naar Twitter en moet daarna bevestigen dat je de tweet wil plaatsen
  • Facebook: tik om een Openbare URL van de notitie op je Facebookpagina te publiceren. Je wordt doorgestuurd naar Facebook en je moet daarna bevestigen dat je de update wil plaatsen
  • Afdrukken: tik om je notitie af te drukken via jouw netwerkprinter
  • Link kopiëren: tik om een Openbare URL voor je notitie te maken. De URL wordt automatisch naar jouw klembord gekopieerd en kan met iedereen gedeeld worden
  • E-mail: tik om de inhoud van de notitie als een e-mail te versturen. Het aan jouw Evernote-account gekoppelde e-mailadres wordt getoond als afzender
 4. Let op: bij het delen via Berichten, Twitter, Facebook en Kopiëren wordt een Openbare URL aangemaakt die door iedereen die over de URL beschikt bekeken kan worden. Ga naar het menu Delen en tik op Delen stoppen om de URL uit te schakelen

Gebruik AirDrop om te delen met toestellen

Met AirDrop kan je items delen met mensen in jouw omgeving. Je kunt de functie nu ook gebruiken om notities met anderen te delen. Tik in een notitie op de knop 'Delen' en selecteer 'AirDrop': Je ziet dan mensen in jouw omgeving die AirDrop hebben ingeschakeld. Kies de mens(en) met wie je de notitie wil delen en deel zo razendsnel informatie.

Gedeelde notitieboeken

Met Gedeelde notitieboeken kan je jouw notitieboeken en de notities die ze bevatten met iedereen delen, ongeacht of ze een Evernote-gebruiker zijn of niet.

N.B.: u dient over Aanpassen en anderen uitnodigen-rechten voor een notitieboek te beschikken om het notitieboek te kunnen delen.

Gedeelde notitieboeken
Gedeelde notitieboeken
Gedeelde notitieboeken

Voer de volgende acties uit om een notitieboek om te zetten in een Gedeeld notitieboek:

 1. Open het notitieboek dat je wil delen.
 2. Tik op het pictogram Share iconDelen:
 3. Tik op één van de twee deelopties in het venster Delen in het notitieboek:
  • Nodig individuele mensen uit
   Hiermee kan je het notitieboek delen met bepaalde Evernote-gebruikers. Evernote Premium-gebruikers kunnen ook anderen toestaan om hun Gedeelde notitieboeken te bewerken. Iedereen die je uitnodigt, moet inloggen bij Evernote om jouw Gedeelde notitieboek te bekijken. Wanneer zij geen Evernote-account hebben, worden ze gevraagd er een aan te maken. Je kunt de toegang tot jouw Gedeelde notitieboek op elk moment wijzigen door op het icoon Delen in het notitieboek te tikken
  • Openbare link genereren
   Hiermee wordt een publiekelijk toegankelijke URL gemaakt die door iedereen kan worden geopend, inclusief door degenen die geen Evernote hebben. Let op dat iedereen met de Publieke link de hele inhoud van dit notitieboek kan weergeven. Je kunt op elk moment een Publieke link uitschakelen door op het icoon Delen van het notitieboek te tikken en daarna op de knop Link uitschakelen te klikken.
 4. Wanneer je een notitieboek uit jouw persoonlijke Evernote-account deelt, of als je een Evernote Business-notitieboek deelt met iemand van buiten het bedrijf, ontvangen genodigden een uitnodiging om lid te worden. Ze hebben de volgende opties: Notitieboek bekijken (alleen inhoud bekijken in een webbrowser) of Lid worden van notitieboek (het gedeelde notitieboek toevoegen aan hun Evernote-account). Wanneer je als Evernote Business-gebruiker een zakelijk notitieboek deelt, ontvangen genodigden binnen jouw Evernote Business een e-mailmelding en het notitieboek verschijnt na de volgende synchronisatie in hun Evernote-account.

Volgende

Gefeliciteerd! Je kent nu de basisbeginselen van Evernote. Bekijk ook onze Tips & bronnen voor nog meer informatie over Evernote

Tips & bronnen

Raadpleeg deze aanvullende bronnen om het onderste uit Evernote voor iOS te halen:

Technische ondersteuning

Zoek naar antwoorden op jouw vragen of neem contact op het het supportteam.

Evernote Gebruikersfora

Lees of doe mee aan discussies van andere gebruikers met gebruik van Evernote.

Evernote Blog

Haal inspiratie uit gebruikersverhalen en productaankondigingen op het blog van Evernote.