Aan de slag met Evernote voor:

Introductie

Onthoud alles

Welkom! Evernote is de gemakkelijke en krachtige manier om alles te onthouden, van levenslange herinneringen en belangrijke informatie tot dagelijkse herinneringen en to-do lists.

Alles wat je in jouw Evernote-account opslaat, wordt automatisch gesynchroniseerd tussen al jouw apparaten. Daardoor kan je overal waar je over Evernote beschikt gemakkelijk jouw notities vastleggen, doorbladeren, doorzoeken en bewerken, zoals op smartphones, tablets en computers en op het internet.

In deze handleiding maak je kennis met de basisprincipes van Evernote, zoals hoe je notities kunt aanmaken, beheren, synchroniseren, doorzoeken en delen.

Volgende

Ontdek hoe je door Evernote kunt navigeren.

Navigatie

Startscherm

Vanuit het startscherm kan je via het nieuwe venster 'Snelnotities' razendsnel nieuwe notities maken. Ook kan je alles in jouw Evernote-account doorzoeken op notitieboek, locatie en meer.

 • Snelnotities
 • Aankondigingen
 • Snelkoppelingen
 • Notities
 • Notitieboeken
 • Labels

Pas je startscherm aan

Je kunt jouw startscherm aanpassen aan jouw stijl en behoeften. Kies uit drie kleurenthema's: licht, donker en klassiek groen. Je kunt ook vensters en informatie toevoegen en verbergen. Tik gewoon op het tandwieltje 'Instellingen' om te beginnen.

Snelnotities

Vanuit dit venster kan je eenvoudig op vijf verschillende manieren nieuwe notities maken:

 • Type wat tekst
 • Door een bestaande foto op jouw toestel te selecteren
 • Door een foto te maken
 • Door een herinnering en waarschuwingen te maken
 • Door een lijst met opsommingstekens te maken
 • Door een checklist te maken
Snelnotities

Aankondigingen

Nieuws over productupdates, aanstaande evenementen, tips voor Evernote en meer.

Aankondigingen

Sneltoetsen

Een lijst met links naar notities waar je snel toegang toe wil. Je kunt deze lijst zelf aanpassen.

Sneltoetsen

Notities

Toont alle notities in jouw Evernote-account. De meest recent bijgewerkte notities worden bovenaan getoond.

Evernote Business-gebruikers zien twee verschillende soorten notities:

 • Persoonlijke notities
 • Zakelijke notities
Notities

Notitieboeken

Toont alle notitieboeken en notitieboekstapels in jouq Evernote-account. Tik op een notitieboek om de notities die het bevat te bekijken.

Notitieboeken

Labels

Bekijk een te sorteren lijst met alle labels die nu in jouw Evernote-account worden gebruikt. Tik op een label om alle daaraan gerelateerde notities te bekijken.

Business-gebruikers beschikken over twee mogelijkheden:

 • Persoonlijke labels
 • Zakelijke labels
Labels

Volgende

Tijd om je eerste notitie te maken!

Maak & bewerk een notitie

Een Evernote-notitie kan talloze verschillende soorten content bevatten, waaronder tekst, afbeeldingen, bestanden, audiobestanden, geknipte websites en meer. Wanneer je een notitie hebt gemaakt, wordt deze automatisch opgeslagen in Evernote en gesynchroniseerd op al jouw apparaten. Alle notities zijn doorzoekbaar, zodat je ze eenvoudig terug kunt vinden wanneer jij ze nodig hebt. Evernote zoekt zelfs naar getypte en handgeschreven teksten in afbeeldingen in bijlagen.

1. Het venster 'Snelnotitie' gebruiken

Knoppen in het venster 'Snelnotitie'

Het venster 'Snelnotitie' biedt je verschillende mogelijkheden om snel een nieuwe notitie te maken:

 • Create Note buttonType tekst: tik om een nieuwe tekstnotitie te maken.ap to create a new text note.
 • Knop 'Foto maken'Foto of document vastleggen: gebruik deze functie om een foto of document via de normale camera of camera aan de voorzijde van jouw toestel vast te leggen. Je kunt de volgende typen aan een notitie toevoegen:
  • Eén of meerdere foto's
  • Een pagina uit een Evernote Smart Notebook
  • Een pagina uit een gewoon papieren notitieboek
  • Ontvangstbewijzen
  • Visitekaartjes
  Alle foto's of documenten die je vastgelegd hebt, worden aan een nieuwe notitie toegevoegd. Je kunt deze notitie later bewerken.
 • Select from Camera Roll buttonEen bestaande foto toevoegen: voeg een bestaande foto uit de filmrol van jouw toestel toe
 • Create ReminderHerinnering maken: maak een herinnering. Je kunt zelf een melding instellen, zodat je op een bepaalde dag en op een bepaald tijdstip een waarschuwing ontvangt.
 • Create Bulleted ListLijst met opsommingstekens maken: hiermee maak je een lijst. Je kunt zelf kiezen uit een lijst met opsommingstekens, een genummerde lijst of een checklist.

2. Via het venster 'Notities' of 'Notitieboeken'

Ga als volgt te werk om een nieuwe notitie te maken het venster 'Notities' of 'Notitieboeken':

Venster met knop 'Nieuwe notitie'
 1. Open de notitielijst. Tik hiervoor op het venster Notities of op het venster Notitieboeken in het startscherm. Je kunt ook op de recente notitieboeken in het venster Notitieboeken tikken. Gebruikers van Evernote Business kunnen een nieuwe notitie maken en deze aan hun persoonlijke notitieboek of zakelijke notitieboek toevoegen. Tik op het venster Persoonlijke notitieboeken om een nieuwe notitie aan een persoonlijk notitieboek toe te voegen of tik op het venster Zakelijke notitieboeken om een nieuwe notitie aan een zakelijk notitieboek toe te voegen.
 2. Tik op de knop Add Note buttonin de rechter bovenhoek van de notitielijst. Er wordt een nieuwe lege notitie geopend in de notitiebewerker

Bijlagen toevoegen

Je kunt bijna alles aan een notitie toevoegen. Wat dacht je van een bestand, afbeelding of audiobestand? Tik in de notitiebewerker op de knop met de paperclip om een bijlage toe te voegen.

Bijlageopties

Bijlageopties

 • Icoon Nieuwe fotoCamera: tik om de camera van jouw toestel te activeren en om op de gewone wijze een foto te maken. Nadat je een foto hebt gemaakt, wordt deze aan de notitie gekoppeld. Je wordt vervolgens teruggestuurd naar de notitiebewerker
 • Icoon DocumentcameraDocumentcamera: tik om de camera van jouw toestel te activeren en om op de gewone wijze een foto van een afbeelding of document te maken. Nadat je een foto hebt gemaakt, wordt deze aan de notitie gekoppeld. Je wordt vervolgens teruggestuurd naar de notitiebewerker
 • Icoon nieuwe foto uit filmrolOpgeslagen foto: tik om de filmrol van jouw toestel te openen en selecteer vervolgens een bestaande foto die je wil toevoegen
 • Icoon Nieuwe audioAudio: tik om een nieuwe audioclip op te nemen. Wanneer je jouw audioclip hebt opgenomen, wordt deze aan de notitie toegevoegd en wordt je teruggestuurd naar de notitiebewerker

Tekst opmaken

Gebruik één van de volgende tools op dezelfde wijze als in een normale tekstverwerker om tekst in een notitie op te maken:

Werkbalk opmaken op iPad

Opmaakmogelijkheden

 1. Tekststijlgereedschappen: tik om de tekststijl te wijzigen, zoals vetgedrukt maken, cursiveren, onderstrepen, doorhalen en markeren
 2. Gereedschappen voor alinea's/vereenvoudigd opmaken: selecteer een tekstblok, tik op het icoon aan de linkerkant en tik vervolgens op één van de opties om vooraf vastgestelde opmaakinstellingen toe te passen of tik op het icoon aan de rechterkant en tik vervolgens op één van de opties om de tekstopmaak te vereenvoudigen
 3. Lijstgereedschappen: tik om een lijst met opsommingstekens of een genummerde lijst te maken of om een checkbox toe te voegen
 4. Inspringgereedschap: tik om de huidige tekstregel in te laten springen
 5. Maak ongedaan en Opnieuw: tik om de vorige bewerking te herstellen of om deze opnieuw uit te voeren. Op de iPhone kan je jouw toestel heen en weer schudden om deze acties uit te voeren.

Notitiegegevens wijzigen

Notitie informatie

Tik op meer... onder de titel van een bepaalde notitie om de informatie over de betreffende notitie te bewerken. Je kunt de locatiegegevens van de notitie, de labels en het notitieboek waarin de notitie is opgeslagen wijzigen.

Notitie informatie

Herinneringen gebruiken

Herinneringen vormen een geweldig middel om notities met tijdgevoelige informatie in de gaten te houden en om taken te beheren.

Een herinnering instellen

Ga als volgt te werk om een herinnering voor een notitie in te stellen:

 1. Selecteer in de notitielijst een notitie en klik op de knop Herinnering in de rechterbovenhoek van de notitiebewerker. Tik op Gereed wanneer het vak 'Herinnering toegevoegd' verschijnt. Jouw herinnering verschijnt nu in de lijst met herinneringen. Hier kan je herinneringen sorteren, ordenen, bewerken en meer. Notities met herinneringen worden in de notitielijst getoond met een klokje.
 2. Tik in de notitielijst op de knop Herinnering om alle beschikbare herinneringen te bekijken.

Alarmen en e-mails voor herinneringen inschakelen

Je kunt op twee verschillende manieren worden gewaarschuwd wanneer een herinnering vervalt:

 1. Via pop-upmeldingen: alarmen worden als een pop-upvenster op jouw toestel getoond. Je kunt het alarm vervolgens verwijderen of openen om de notitie te bekijken.
 2. E-mailmeldingen: je kunt er ook voor kiezen om een e-mail te ontvangen op de dag waarop de geplande herinnering vervalt.

Om de verschillende voorkeuren voor herinneringen, zoals het configureren van e-mailmeldingen en tijdzones, in te stellen, moet je op jouw accountnaam (bovenin het startscherm) tikken. Ga vervolgens naar de accountinstellingen en tik op Instellingen voor herinneringen onder Algemene instellingen.

Herinneringen bekijken, bewerken en beheren

Je kunt jouw herinneringen op verschillende manieren bewerken en beheren. Hieronder vind je een overzicht van een aantal manieren waarop je herinneringen kunt beheren:

 1. Open de notitielijst en tik op de knop Herinnering om een lijst met herinneringen te bekijken. Er wordt een getal naast het icoon getoond: dit getal geeft aan hoeveel herinneringen je hebt gemaakt.
 2. Tik in de lijst met herinneringen op een herinnering, veeg de herinnering naar links en tik op de checkbox om de herinnering als voltooid te markeren.
 3. Om een herinnering te annuleren of om de datum te wijzigen of te verwijderen, moet je de notitie in de notitiebewerker openen en op het icoon Herinnering in de rechterbovenhoek van de notitie te tikken. Selecteer vervolgens de relevante optie: Herinnering wissen, Datum wijzigen of Datum verwijderen.
 4. Tik in de rechterbovenhoek op Bewerken om de herinneringen in jouw lijst opnieuw te rangschikken. Sleep de herinneringen vervolgens omhoog en omlaag en tik op Gereed om jouw instellingen op te slaan.

Een notitie verwijderen

Ga als volgt te werk om een notitie te verwijderen:

 1. Bekijk jouw notities als miniatuurweergaven of snippers in de notitielijst.
 2. Veeg op een notitie naar links om het prullenbak icoon Trash icon weer te geven.
 3. Tik op het prullenbak icoon op de notitie die je wil verwijderen. De notitie wordt naar jouw prullenbak verplaatst
 4. Je kunt de prullenbak legen door het Prullenbaknotitieboek te openen en over een notitie naar links te vegen. De notitie wordt vervolgens helemaal uit jouw account verwijderd. Je kunt de notitie ook herstellen en terugplaatsen in jouw notitieboeken.

Een notitie verwijderen

Ga als volgt te werk om een notitie te verwijderen:

 1. Bekijk jouw notities als miniatuurweergaven of snippers in de notitielijst.
 2. Veeg op een notitie naar links om het prullenbak icoon Trash icon weer te geven.
 3. Tik op het prullenbak icoon op de notitie die je wil verwijderen. De notitie wordt naar jouw prullenbak verplaatst
 4. Je kunt de prullenbak legen door het Prullenbaknotitieboek te openen en over een notitie naar links te vegen. De notitie wordt vervolgens helemaal uit jouw account verwijderd. Je kunt de notitie ook herstellen en terugplaatsen in jouw notitieboeken.

Volgende

Evernote zorgt dat jij gemakkelijk door jouw notities kunt bladeren. Laten we eens kijken naar de verschillende beschikbare mogelijkheden

Blader door notities

Je kunt eenvoudig door notities bladeren per notitie, notitieboek of label door op één van de weergaves in het Startscherm te tikken.

Tik op het Evernote iconEvernote icoon in de linker bovenhoek van het scherm om een weergave te sluiten en terug te keren naar het Startscherm.

Alle notities

Tik in het startscherm op het venster Notities om door alle notities in jouw Evernote-account te bladeren. Tik op Sorteren om de notities in een verticale lijst (als snippers) of in een raster (als kaarten) weer te geven. Je kunt de notities vervolgens sorteren op de datum waarop ze werden bijgewerkt of aangemaakt of in alfabetische volgorde van de notitietitel.

Evernote Business-gebruikers zien hun notities opgedeeld in twee categorieën: persoonlijke notities en zakelijke notities. Beide categorieën zijn rechtstreeks toegankelijk vanuit het startscherm.

Notitie Lijst
Notitie Lijst

Notitieboeken

Tik in het startscherm op het venster Notitieboeken om alle notitieboeken in jouw Evernote-account te bekijken. Selecteer vervolgens een notitieboek in de notitieboeklijst.

We geven graag wat extra informatie over hoe de notitieboeklijst is gerangschikt:

 • De notitieboeklijst toont de naam van het notitieboek en het aantal notities dat het bevat
 • Notitieboeken die je met anderen hebt gedeeld, worden voorzien van het icoon Gedeeld notitieboek. Notitieboeken die door anderen zijn gedeeld en waar jij lid van bent, bevatten de Evernote-gebruikersnaam van de eigenaar.
  Bij Evernote Business-gebruikers worden zakelijke notitieboeken die met hen zijn gedeeld, getoond met de naam van het Evernote Business-account.
 • Notitieboeken kunnen gegroepeerd en geordend worden in stapels. Deze worden in de lijst getoond met een vetgedrukte naam. Selecteer een notitieboekstapel in de notitieboeklijst om alle notitieboeken in de stapel te bekijken.
Notitieboeklijst

Labels

Tik in het Startscherm op het venster Labels om alle labels in jouw Evernote-account te zien. De Labellijst wordt getoond.

Evernote Business-gebruikers zien hun labels opgedeeld in twee categorieën: persoonlijke labels en zakelijke labels. Beide categorieën zijn rechtstreeks toegankelijk vanuit het startscherm.

Selecteer een label om de daaraan gerelateerde notities in de Notitielijst te bekijken.

Labellijst

Sneltoetsen

Je kunt voor iedere notitie een snelkoppeling maken, zodat je snel toegang hebt tot de meest frequent geopende notities.

Tik in het startscherm op het venster Snelkoppelingen om alle notities waaraan je snelkoppelingen hebt toegewezen weer te geven.

Volgende

Er zijn talloze manieren om je notities te ordenen, zodat je ze eenvoudiger kan doorbladeren of doorzoeken.

Orden notities

Evernote biedt je veel manieren om jouw notities te ordenen, zodat je ze kan doorbladeren, doorzoeken en onthouden op de manier waarop dat het beste voor jou werkt.

Notitieboeken

Notitieboeken zijn de meest gebruikte manier om in Evernote notities te ordenen en worden algemeen gebruikt om notities volgens categorie, locatie of doel te scheiden. Je kunt bijvoorbeeld één notitieboek maken met de naam 'Werknotities'en één met de naam 'Persoonlijke notities' om deze types notities gescheiden te houden en gemakkelijker te kunnen zoeken.

Gedeelde notitieboeken kunnen ook worden gebruiken om anderen selectief toe te staan de content van je notitieboeken te bekijken en te bewerken.

Een nieuw notitieboek maken

Ga als volgt te werk om een nieuw notitieboek in Evernote te maken:

 1. Tik in het startscherm op het venster Notitieboeken om de notitieboeklijst te openen
 2. Tik in de notitieboeklijst op Bewerken
 3. Tik op Nieuw notitieboek, bovenaan de notitieboeklijst
 4. Voer een naam voor je nieuwe notitieboek in en tik op Gereed. Je kunt nu direct notities aan jouw nieuwe notitieboek toevoegen.
  Evernote Business-gebruikers kunnen aangeven of nieuwe notitieboeken 'Persoonlijk' of 'Zakelijk' zijn
Labellijst

Notities aan een Notitieboek toevoegen

Standaard worden alle nieuwe notities opgeslagen in het standaardnotitieboek in jouw Evernote-account. Wanneer je een nieuwe notitie in een bepaald notitieboek wil maken, kan je in de notitieboeklijst het notitieboek selecteren waaraan je de nieuwe notitie wil toevoegen. Tik daarna op de knop Nieuwe notitie New Note icon.

Een notitieboek verwijderen

Let op: wanneer een notitieboek wordt verwijderd, worden alle notities uit dit notitieboek verplaatst naar de prullenbak.

Ga als volgt te werk om een notitieboek of notitieboekstapel te verwijderen:

 1. Tik in het startscherm op het venster Notitieboeken om de notitieboeklijst te openen
 2. Tik bovenin de notitieboeklijst op Bewerken Edit Notebook icon
 3. Tik op de knop Bewerken Edit Notebook icon, naast het notitieboek of de notitieboekstapel die je wil verwijderen
 4. Tik op Annuleren of Verwijder wanneer je gevraagd wordt om het geselecteerde notitieboek of de geselecteerde notitieboekstapel te verwijderen

Wanneer je op de knop Bewerken Edit Notebook icon naast een geselecteerde gedeeld notitieboek tik, kan je het notitieboek uit jouw Evernote-account verwijderen

Het bewuste notitieboek of de notitieboekstapel wordt verwijderd en alle notities worden naar de prullenbak verplaatst. Let op: je kunt deze actie niet ongedaan maken.

Labels

Met labels kan je sleutelwoorden aan notities toevoegen, waardoor je de vindbaarheid van de notities verbetert. Je kunt één of meer labels aan een notitie toevoegen. We zien vaak dat labels categorieën, mensen, herinneringen of locaties bevatten.

Tik in het startscherm op het venster om Labels om alle labels in jouw Evernote-account te bekijken

Evernote Business-gebruikers zien specifieke labeloverzichten voor persoonlijke en zakelijke labels. Tik in het startscherm op de relevante lijst om deze te bewerken of te beheren.

Labels aanmaken of aan een notitie toevoegen

Ga als volgt te werk om een label aan een notitie toe te voegen:

 1. Open een nieuwe of bestaande notitie
 2. Tik op meer... in de linkerbovenhoek van de notitiebewerker, onder de titel van de notitie
 3. Tik op Label toevoegen en voer een labelnaam in. Er worden bestaande labels met dezelfde beginletter(s) getoond. Je kunt op deze labels klikken om ze te selecteren. Je kunt ook een nieuw label invoeren
 4. Tik ergens buiten de lijst met labels om terug te keren naar de notitiebewerker
 5. Tik op Gereed wanneer je klaar bent met het toevoegen en bewerken van jouw labels

Sneltoetsen

Met snelkoppelingen kan je gemakkelijk een lijst met regelmatig gebruikte notities, notitieboeken, labels en stapels maken.

Opmerking: je kunt alleen een notitie aan snelkoppelingen toevoegen op iOS apparaten.

Ga als volgt te werk om een snelkoppeling aan een notitie toe te wijzen:

 1. Tik op de notitie die je als Favoriet wil markeren om deze te openen in de Notitiebewerker
 2. Tik op het ster icoon Favorite iconSnelkoppelingen in de rechterbovenhoek van de notitiebewerker. Er verschijnt een groene ster Favorite icon selected die aangeeft dat de notitie als snelkoppeling is toegevoegd. De snelkoppeling verschijnt in het venster Snelkoppelingen in het startscherm
 3. Tik op de knop Gereed om jouw notitie op te slaan
 4. Tik in het startscherm, in het venster Snelkoppelingen op Weergeven om alle snelkoppelingen te bekijken

Volgende

Ontdek hoe de krachtige zoekfunctie van Evernote het eenvoudig maakt om je notities te vinden

Notities zoeken

Alles in Evernote is doorzoekbaar, inclusief de content van notities, labels en bijlagen. Evernote zoekt zelfs naar getypte en handgeschreven tekst in bijgesloten afbeeldingen.

Zoeken op iPad en iPhone

Open één van de weergaves van het Startscherm en voer in het Zoekveld, rechts bovenin het scherm tekst in om te zoeken in jouw Evernote-account. Evernote voor iPhone, iPad en iPod Touch zoekt alleen in de huidige context. Dit betekent dat je het Zoekveld in de juiste weergave moet openen voor de content waarnaar je wil zoeken. Wil je bijvoorbeeld zoeken in notities, gebruik dan het Zoekveld in de Alle notities-weergave.

Zoeken in documenten & PDF's

Abonnees van Evernote Premium en Evernote Business kunnen ook zoeken naar getypte en handgeschreven teksten in de volgende bijlagen:

 • Gescande PDF-bestanden
 • Documenten (Microsoft Office en iWork)
 • Werkbladen (Microsoft Office en iWork)
 • Presentaties (Microsoft Office en iWork)

Volgende

Laten we nu eens kijken naar alle manieren waarop je in Evernote vastgelegde herinneringen kunt delen

Deel een notitie of notitieboek via Work Chat

Work Chat laat je met anderen samenwerken en communiceren over je werk zonder Evernote ooit te verlaten. Deel notities, notitieboeken en ideeën met iedereen, of ze nu Evernote gebruiken of niet.

 

1. Begin een Work Chat

Deel notitie via Work Chat
 1. Open notitie of notitieboek dat je wil delen.
 2. Tik op de Work Chat knop (tekstwork met een pijl).

 

2. Voeg mensen toe en schrijf een bericht

Stuur notitie via Work Chat
 1. Voer de e-mailadressen in van één of meer mensen.
 2. Geef iemand de bevoegdheid om te 'Bewerken en uitnodigen', te 'Bewerken' of te 'Bekijken'.
 3. Typ een bericht en tik op Stuur.

 

3. Bekijk wie de gedeelde notities bekijkt

Wanneer je een notitie gedeeld hebt, kan je zien wie wanneer de notitie bekijkt of bewerkt. 

Volgende

Gefeliciteerd! Je kent nu de basisbeginselen van Evernote. Bekijk ook onze Tips & bronnen voor nog meer informatie over Evernote

Tips & bronnen

Raadpleeg deze aanvullende bronnen om het onderste uit Evernote voor iOS te halen:

Technische ondersteuning

Zoek naar antwoorden op jouw vragen of neem contact op het het supportteam.

Evernote Gebruikersfora

Lees of doe mee aan discussies van andere gebruikers met gebruik van Evernote.

Evernote Blog

Haal inspiratie uit gebruikersverhalen en productaankondigingen op het blog van Evernote.