Templat Nota Cornell

Sama ada anda belajar untuk kuiz atau bersiap untuk peperiksaan akhir, kaedah catatan nota Cornell dapat menjadikan hidup anda lebih mudah. Templat nota Cornell ini memberi anda format untuk menyusun maklumat sehingga lebih mudah untuk dikaji dan diingat kembali kemudian.
Ambil nota menggunakan sistem catatan nota Cornell

Gunakan kaedah catatan Nota Cornell untuk hasil yang lebih pantas

Catatan nota Cornell bukan sekadar cara menulis sesuatu, ini ialah kaedah untuk menyemak nota anda yang membantu anda menyimpan maklumat.

Bahagikan halaman

Gunakan templat ini pada nota dan anda akan melihat banyak kerja telah dilakukan untuk anda. Templat ini mengikuti format Cornell klasik, dengan bahagian untuk nota, soalan, ringkasan dan tajuk.

Ambil nota

Sama ada anda belajar daripada kuliah, buku atau media lain, catatkan maklumat penting di bahagian "Nota" templat. Tambahkan ruang kosong antara konsep utama dan gunakan singkatan untuk membuat perkara ringkas. Buat halaman tambahan dengan cepat dengan hanya menggunakan templat pada nota baharu.

Ajukan soalan

Setelah selesai mencatat nota, fikirkan soalan atau petunjuk yang mendorong anda mengingat kembali setiap maklumat penting. Katakan anda mengikuti kursus Bahasa Inggeris dan salah satu catatan anda berbunyi, "Rangka esei harus merangkumi semua perkara utama." Pertanyaan yang dapat anda tulis di tepi catatan ini ialah, "Apakah yang harus dilakukan oleh rangka?" Atau petunjuk yang sesuai mungkin, "syarat rangka."

Baca

Tutup nota anda dan cuba jawab setiap soalan atau petunjuk anda. Lihatlah nota anda jika perlu, tetapi teruskan mencuba sehingga anda dapat bertindak balas dengan betul tanpa melihat. Menggunakan kata-kata anda sendiri dalam jawapan anda akan membantu anda memahami bahan dengan lebih baik daripada membaca nota secara bertatasusila. Setelah selesai, ringkaskan nota anda di tempat yang disediakan.

Semak

Kaji nota anda untuk mempersiapkan kuiz atau peperiksaan. Mulakan dengan membaca ringkasan anda untuk setiap topik yang berkaitan. Anda juga boleh merangkumi nota dan berlatih membaca, seperti yang anda lakukan sebelumnya. Oleh kerana anda melakukan ini di Evernote, anda boleh menggunakan carian untuk mencari nota dengan cepat, yang membantu anda menghabiskan lebih sedikit masa untuk memburu perkara dan lebih banyak masa untuk mempelajari perkara yang perlu anda ketahui.

Templat Catatan Nota Cornell

Mengikuti langkah di atas akan membantu anda melakukan lebih daripada sekadar menyimpan maklumat di kepala anda selama beberapa hari. Ini akan membantu anda memahami nota anda pada tahap yang lebih mendalam, sehingga anda dapat menggunakannya. Cuba gunakan lembaran nota Cornell ini semasa mempersiapkan ujian besar anda yang seterusnya atau bila-bila masa anda ingin mempelajari sesuatu yang baru.

Daftar untuk Evernote pada Hari Ini

Rakam idea dan inspirasi dari mana-mana sahaja dan urus tugas dengan mudah.
ATAU