Templat Matriks Eisenhower

Utamakan tugas anda kepada empat kuadran dengan templat Matriks Eisenhower ini. Setiap kuadran menentukan keperluan dan kepentingan tugas, untuk membantu anda mengurus masa anda dengan lebih cekap.
LIHAT TEMPLAT

Tingkatkan produktiviti

Manfaatkan lebih banyak masa yang anda ada dengan meningkatkan produktiviti anda dengan Matriks Eisenhower. Letakkan projek, kerja dan tugasan rumah anda dalam setiap kuadran mengikut tahap kepentingan dan kesegeraan mereka. Latihan harian yang ringkas ini memastikan anda memfokuskan sebahagian besar tenaga anda pada tanggungjawab kritikal.

Tentukan perkara yang paling penting

Mengetahui tempat untuk memperuntukkan masa anda adalah penting untuk kekal di puncak hari sibuk anda. Mengambil masa lima minit untuk memilih tugas yang perlu diselesaikan dengan segera akan mengosongkan fikiran anda dan membuatkan anda berasa lebih bertanggungjawab terhadap masa dan kerja anda.

Simpan projek yang kurang mendesak untuk kemudian

Tidak semua tugas mempunyai tahap kesegeraan dan kepentingan yang sama. Melayan mereka semua seolah-olah mereka lakukan boleh membuatkan anda berasa terharu dan tidak produktif. Templat Eisenhower Matrix ini membolehkan anda memecahkan tugasan supaya anda boleh mengutamakannya dengan betul.

Biarkan orang lain membantu

Anda boleh mengurangkan kerja dan tekanan apabila anda mewakilkan tugas. Gunakan templat Matriks Eisenhower ini untuk menjelaskan perkara yang memerlukan tenaga anda dan perkara yang boleh anda serahkan kepada orang lain.

Tangkap idea untuk dipertimbangkan kemudian

Templat Eisenhower Matrix ini sesuai untuk anda apabila anda tidak perlu mengambil tindakan tetapi masih mahukan ruang untuk merekodkan pemikiran dan idea anda untuk kemudian hari. Sebaik sahaja anda menulisnya, anda boleh menyemak semula mereka pada bila-bila masa yang terbaik untuk anda.

Ambil masa untuk berehat

Dengan menggunakan templat Eisenhower Matrix ini, anda boleh mempercayai bahawa segala-galanya akan selesai. Dengan pengetahuan itu, anda boleh membiarkan diri anda berehat dan mengisi semula.

Permudahkan aliran kerja anda

Apabila anda mempunyai senarai tugasan yang panjang, hari anda boleh berasa terputus hubungan dan mencabar. Perkemas dan mudahkan aliran kerja anda dengan Matriks Eisenhower dan uruskan projek besar dahulu sambil menyelamatkan orang lain untuk kemudian.
Lihat Templat

Daftar untuk Evernote pada Hari Ini

Rakam idea dan inspirasi dari mana-mana sahaja dan urus tugas dengan mudah.
ATAU

Ingin melanjutkan lagi?

Dapatkan petua dan nasihat tentang cara berasa lebih teratur dengan Evernote.

4 Cara Tetap Berfokus dan Selesaikan Perkara

Bekerja Lebih Berkesan dan Produktif dengan Matriks Eisenhower